Thursday, January 6, 2011

AKHIR TAHUN YANG CEMERLANG , AWAL TAHUN YANG GOYANG

SENARIO SUKAN NEGARA..
Lama juga saya menyepi dalam memberi ulasan pasal sukan negara... dah agak terlepas banyak isu yang belegar diruang lingkup kita.. 2010 dah pun berakhir dan 2011 kini kita hadapai. senario sukan negara x banyak beza.. cam tu juga.. namu disebalik apa yang berlaku ada asam garam nya..

Pengendali sukan negara mampu mengurik senyuman pada tahun 2010 setelah beberapa kejayaan ditempa. Pencapaian yang memenuhi sasaran di "19th Commonwealth Game, Asia Game dan AFF Suzuki Cup 2010.Ia juga dibantu oleh kecemerlangan berterusan Nicol, Azizulhasni Awang. dek kerana peningkatan pencapaian dalam AFF Suzuki Cup kali ini seolah-olah melonjak kembali semangat untuk pulihkan kegemilangan sukan negara.. kita doakan moga mereka tidak cepat lupa.. Imbuhan seolah emas yang turun bersama hujan.

2011 bempula dengan tamparan hebat kepada sukan negara.. gelora tiba bagai tengkujuh dua jurulatih negara digemparkan. Rajuk Dato' Misbun Sidek mengundang resah semua peminat badminton negara. Karate yang mampu memberi pingat dalam temasya besar juga kehilangan jurulatih.. namun kita mempunyai ramai bijak pandai yang mungkin mampu menyelesaikan kekusutan ini. walaupun kebijaksanaan mereka dipengaruhi faktor politik.. muak juga nak kupas isu politik dalam sukan..seharus nya kita sudah lama belajar dari apa yang berlaku.







Plan pembangunan sukan memerlukan damensi baru yang lebih praktikal dengan situasi sekarang. gabungan beberapa kementrian juga perlu. sehingga kini kelihatan mata pelajaran Pendidikan Jasmani disekolah masih sama seperti 20 tahun lepas.. cikgu sediakan Cone kat tengah padang dan bagi bola sebiji , pelajar main lah sesuka hati.. kena lihat dan selidik..

moga dengan pegalaman dan modah yang ada kita mampu megubah senario sukan negara..

5 comments:

umila R said...

Kalau Misbun tarik jawatan, alamatnya goyah la Chong wei and Malaysia ;/

BaNs Abd.Aziz said...

kalau tengok sukan negara. naik muak dengan politik.
semua nak ambik kesempatan.

syorkan bolasepak tidak diletak di bawah persatuan bolasepak negeri. tapi hakmilik perseorangan. SO xde laa campur tangan politik. baru laa maju bolasepak.

Naik muak dah dengan Pemimpin atasan sukan ni. Dengar kata astro dah taja bolasepak untuk musim 2011. Hope FAM gunakan duit itu sebaik mungkin. Jangan makan untuk orang atasan je. mintak SPRM memantau FAM.

ab@h_Izz said...

yg terbaru pasal jurulatih,,ada yg tak kena tu pengurusan BAM..

...sukan dah dipolitikan, dah ada kepentingan tertentu...

pemain mmg untung..umno bgi,pakatan bagi..1 malysia pun bagi ha..haa

shafwan said...

dasyat..sempoi
rajin sungguh
satriawan 012-2025278
mazwan 012-3942883
mazlan 013-2831292

rizal said...

kalu bole tumpukan pada pembangunan fizikal tubuh badan.ketinggian n kecergasan ideal ble tentukan keputusan perlawanan.